Varför lokalt?

Det är som eljest i Norrbotten. Vi har en position på världskartan som är makalöst intressant, med råvaror från fjäll till kust. Vi har löjrommen, renen, bären, mandelpotatisen och rödingen – råvaror som imponerar på vilken gourmet som helst. Faktum är att länets råvaror, från köttet till jordgubbarna och morötterna, har extra hög kvalitet.

Att det odlas och bedrivs jordbruk på den här breddgraden är unikt i världen. Tack vare de kalla vintrarna kan vi ha en renare produktion än många andra. Och tack vare de långa sommardagarna och svala sommarnätterna är det som odlas här ofta mer smakrikt och med mer näring och energi.

När det gäller mat finns det många självutnämnda profeter, en del tyckanden, höjda pekfingrar och ett antal dieter som ska göra ditt liv lyckligare och världen mer hållbar. Här ger vi dig fakta, svart på vitt: Åtta anledningar till att handla lokalproducerat.

Rapporter och statistik som ligger till grund hittar du på näramat.nu 

8 anledningar att välja norrbottnisk mat