Havets guld finns i Norrbotten

Tack vare våra fjäll och älvar trivs siklöjan så bra just här, i ett av världens sötaste havsvattenområden. Fjällens smältvatten för med sig mineraler som siklöjan äter och detta bidrar i sin tur till rommens unika smak.

Siklöjan lever i stim och under hösten vandrar den upp till kusten i norra Bottenviken för att leka. Löjfisket pågår under hösten i september och oktober, medan löjrommen avnjuts under högtider och festliga tillfällen året runt.

Vi har turen att leva i en gastronomiskt rik region med fantastiska råvaror. Löjrom är ett utmärkt exempel på det, säger Pelle Johansson, matkonsulent på Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten.

Kalix löjrom är Bottenvikens största delikatess. Följ med när Youtubeprofilen Johan ”Matgeek” Hedberg besökte Junkön förra året under en av de sista dagarna siklöjan fiskades: